این نوشیدنی تاثیر بسزایی در رفع خستگی و تشنگی دارد و به عنوان اولین خوارکی برای پذیرایی از میهمانان در خانواده های ایرانی مورد استفاده قرار می گیرد؛ تا جایی که سهم ایرانیان از مصرف این نوشیدنی حدود 4.5 درصد از مصرف کل چای در جهان است. اما این ماده خوراکی نیز در بازار انواع مختلفی دارد. ضمن اینکه خیلی مهم است چای مورد مصرف چای اصل و باکیفیت باشد. در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی انواع مختلف چای، نسبت به مهمترین نکات به هنگام خرید چای و همچنین نحوه دم کردن صحیح آن اقدام کنیم.
انواع مختلف این نوشیدنیانواع چای با توجه به روش فرآوری (تخمیر) قابل طبقه بندی هستند. به طور کلی 3 روش برای فرآوری چای مورد استفاده قرار می گیرد:
در این روش اجازه می دهند تا برگ های چای به طور کامل اکسیده شود. مهمترین فرآورده این نوع تخمیر «چای سیاه» می باشد که در بین ایرانیان بیشترین سهم مصرف را در مقایسه با سایر انواع چای دارد. لازم به ذکر است فرآیند اکسیداسیون در این روش تا دو هفته به طول می انجامد.
فرآیند اکسیداسیون در این روش پس از گذشت مدت زمان اندکی با کمک حرارت یا بخار که یک روش ژاپنی است، یا به کمک بو دادن در تابه های داغ، متوقف می شود. از جمله مهمترین فرآورده این روش نیز می توان به «چای سبز» اشاره نمود.
عمل اکسیداسیون در این روش در حد فاصل بین استانداردهای زمانی مربوط به چای سبز و چای سیاه متوقف میشود. این فرآیند دو تا سه روز به طول خواهد انجامید. مهمترین فرآورده های این روش نیز چای های اولانگ و پوچونگ می باشند. اما این نوع از چای در ایران شناخته شده نیست و مورد استفاده نیز قرار نمی گیرد.
البته یک نوع دیگری از چای نیز وجود دارد که با نام «چای سفید» شناخته می شود. در تهیه این چای، برای جلوگیری از اکسایش، گلبرگ های تازه چیده شده را در نور طبیعی آفتاب خشک کرده و سپس مراحل بعدی تهیه چای را طی می کنند. نامگذاری چای سفید به دلیل وجود پرزهای سفید نقره ای جوانه های نشکفته گیاه چای است که به آن ظاهری سفید می دهد، هر چند دم کرده آن به رنگ زرد کم رنگ است.
ویژگی های چای مرغوبباید بدانید که بهترین و مرغوب ترین نوع چای، چای بهاره می باشد. از طرفی بر اساس تحقیقات صورت پذیرفته روی پنج شهر شمالی ایران، چای لاهیجان به عنوان بهترین نوع چای عنوان شده است. اصولا چای که روی آن پرزهای بیشتری وجود داشته باشد (این پرزها با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیست)، به دلیل منابع بیشتر برای نگهداری اسانس، طعم بهتری نیز دارد که چای لاهیجان در این مورد نیز از مرغوبیت بالاتری برخوردار است. در فرآیند تخمیر، مواد تلخ کننده چای نیز افزایش می یابد. بنابراین هرچه چای درشت تر باشد دارای تلخی کمتر و هرچه ریزتر و پودرتر باشد دارای مواد تلخ کننده بیشتری است. بنابراین چای درشت تر علاوه بر عطر بیشتر دارای کیفیت بالاتری نیز می باشد.
به طور کلی قبل از دم کردن چای امکان پی بردن به کیفیت و اصلات آن وجود ندارد. اما بعد از دم کردن می توان متوجه کیفیت آن شد. چای مرغوب در مدت 20 دقیقه دم می کشد و دارای رنگی قرمز است. در چای مرغوب به طور معمول بعد از ریختن چای در لیوان و گذشتن 15 دقیقه رنگ آن شورع به تغییر می کند، اما در صورتی که در مدت زمان کمتر چای تغییر رنگ پیدا کند و یا موادی در آن ته نشین شود، آن چای از کیفیت کافی برخوردار نبوده و دارای ناخالصی است. به طور کلی چای های عطری، به دلیل وجود افزودنی ها دارای ناخالصی بیشتری نیز هستند.
بهترین روش دم کردن چایبرای دم کردن چای ابتدا باید آب کاملا به جوش آید و بعد از جوش آمدن آب شعله باید بسیار کم باشد تا حالت قلیان و جوش آب از بین برود. سپس یک سوم قوری را آب جوش پر می کنیم به طوری که باید قسمتی از قوری خالی باشد و بعد از آن روی حرارت ملایم چای را دم می کنیم. همچین قوری چینی بهترین نوع جنس برای دم کردن چای است.
مانند هر محصول خوراکی دیگری برندهای متعددی در حال تولید و ارائه چای به بازار هستند. اما براساس تجربه و نظرسنجی های صورت پذیرفته، بهترین برندهای چای را در ایران می توان چای گلستان، چای احمد، چای دو غزال و چای شهرزاد نام برد.
در ادامه با آفردیلی همراه باشید تا با بهترین چای موجود در بازار ایران به همراه لیست قیمت هر یک آشنا شوید.
هنوز نظری برای این کد تخفیف ثبت نشده است :(